Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en voor advertentiedoeleindien via Google.

Houtkachel aansteken via de Zwitserse manier

17 November 2015

Het aansteken van de houtkachel ziet er altijd heel makkelijk uit. Vaak steekt men de kachel aan met behulp van een stapel kranten en blokken hout. Dit is een hele milieuonvriendelijke manier van stoken. U verbruikt hiermee onnodig veel hout, verbrandt niet al het hout en u creëert vieze rook. Hiermee vervuilt u het milieu en veroorzaakt u stankoverlast bij uw buren.

De Zwitserse manier van stoken

In Zwitserland is er onderzoek gedaan niet de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, ook bekend als de ‘omgekeerde methode’.

Zwitsers stoken, hoe doe ik dat dan?

De Zwitserse manier van stoken kunt u het beste vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden. In het stappenplan hieronder leggen wij u uit hoe u uw kachel op de Zwitserse manier kunt aansteken. Het is altijd van belang dat – voordat u de kachel aansteekt – de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig open hebt staan.

1. Vul de bodem met hout – om te beginnen vult u de boven van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken. 

2. De opbouw - bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maakt dat een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is.  Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

3. Aanmaken – Gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

4. De kachel brand – Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer. 

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Als de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd de kachel weer bij te vullen.  Zet voor het bijvallen de afvoer in de meest gunstigste stand. Open daarna voorzichtig de deur van uw houtkachel. Doe dit echt voorzichtig! Het as in uw kachel kunt u eventueel met een asschaper naar achteren schuiven. Vul de kachel vervolgens bij met nieuw hout. Leg de blokken hout voorin de houtkachel en niet helemaal in het smeulende as. Op deze manier zullen de nieuwe houtblokken rustiger branden.