Deze website gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en voor advertentiedoeleindien via Google.

Koken met gietijzer: Morso N.A.C. collectie

De N.A.C collectie is ontzettend diepgaand, bestaande uit onder andere braadsleeën, braad-, koeken-, saus- en sauteerpannen. Mijn persoonlijke favorieten zijn de cocotte- en grillpan. De grillpan heeft seargrates en deze zorgen voor mooie “grillmarks” op uw stuk vlees. Deze grillstrepen ontstaan doordat gietijzer enorm goed hitte kan weerstaan en geleiden, als deze warmte wordt overgebracht op het vlees ontstaat de “Maillard reactie”: reducerende suikers en aminozuren in het vlees zorgen voor een donkerbruin laagje wat beduidend veel smaak geeft. Zo’n grillstreepje is dus niet alleen voor de sier: het voegt echt smaak toe!

De cocotte is een echte eyecatcher door zijn robuuste en stoere uiterlijk, terwijl deze op hetzelfde moment strak en modern oogt. De cocotte is wat mij betreft het levende bewijs van de veelzijdigheid van gietijzer. Voor een stoofpot is het een kwestie van alle ingrediënten er in leggen en zet hem op het kampvuur, eens in het uur roeren en na verloop van tijd staat er een heerlijk gerecht op tafel. Daarnaast blijven alle mineralen en vitaminen bewaard doordat de deksel op de cocotte blijft zitten, de vrijgekomen condens valt terug op het gerecht en blijft daardoor mooi sappig. Maar u kunt nog zoveel meer doen met deze cocotte, wat dacht u van het bakken van een taart? Een winterse stamppot met rookworst, buiten koken kan immers ook prima in de winter! Een mooie chili of een goede erwtensoep. Merkt u de veelzijdigheid? Daarnaast kan de cocotte ook prima kou vasthouden en geleiden. Dus wat dacht u van Gazpacho? Deze soep behoort ijskoud gegeten te worden. Met deze cocotte zorgt u keer op keer voor een aangename verrassing aan tafel op het moment dat u de deksel eraf haalt. Er kan immers van alles uit komen!

De laatste tip die ik graag zou willen meegeven is om altijd te roeren of te scheppen in de pannen met een houten lepel of spatel. Doet u dit met een ijzeren spatel of lepel dan kunt u het gietijzer aantasten. Was daarom om dezelfde reden altijd uw gietijzeren potten of pannen af met wat warm water en een zacht sponsje (geen schuursponsje!). Gebruikt u zeep dan tast u de patina laag aan en dat is zonde!  Zorg goed voor uw gietijzer en het gietijzer beloont u op uw beurt met geweldige gerechten! Dus probeer, geniet en maak kennis met het Scandinavisch buiten koken dat Morsø met deze collectie naar Nederland heeft gebracht.